Idrijsko-Cerkljanska je nekaj posebnega. Je svojevrsten preplet popolnoma izštekanih točk, kjer se lahko sprostite iz mestnega vrveža. Navdušile vas bodo vasi in zaselki, ki so razpredeni po umirjajočih gozdovih in pokošenih travnikih planot.  Verjamemo, da vas bo navdihnila domača kulinarična ponudba in bogata klekljarska tradicija, pomembna dediščina rudarskega mesta Idrije, vpisana na UNESCO seznam svetovne dediščine, pa vas bo navdušila in vas navdihnila za nova doživetja. 

Vsak kotiček te naše pokrajine skriva nekaj povsem unikatnega. Spoznavajte kulturno in naravno dediščino v Geoparku IdrijaObljubljamo pa, da se boste v naše kraje želeli še in še vračati, ko boste spoznali tudi iskrene in prijazne domačine, ki vas bodo toplo sprejeli v svoj svet, odmaknjen od večjih urbanih središč.  Spoznajte naš svet, kjer življenje teče z drugačno hitrostjo. In se prepustite ustvarjalni energiji, ki iz majhnega ustvarja čudovita doživetja!

IDRIJA

Sredi hribov boste spoznali mesto, ki bo pritegnilo vašo pozornost. Legenda pravi, da je preprost kmet, Škafar, med vsakodnevnimi opravili odkril srebrnkasto, nenavadno kovino,  kmalu pa so prvi priseljenci začeli graditi mesto in osnovali rudnik živega srebra, ki je skoraj 500 let dajal kruh številnim generacijam idrijskih rudarjev.

V mestu in okolici se je razvila zanimiva kulinarična ponudba, kjer izstopajo predvsem idrijski žlikrofi. Žene rudarjev pa so svojo ustvarjalno energijo vpletale v idrijske čipke. 

Mesto se danes bohoti s številno tehnično in kulturno dediščino, ki je vpisana UNESCO seznam svetovne dediščine. Obiskovalci lahko vstopite v Antonijev rov iz leta 1500 – eden najstarejših ohranjenih rudniških vhodov na svetu, v katerem se še vedno čuti duh nekdanjih rudarjev. Vpletenost Idrije v nenehen razvoj tehnike pa lahko odkrijete v Topilnici HG, kjer boste spoznali pot živega srebra v širni svet.

Zagotovo pa ne boste ostali ravnodušni ob mogočnem renesančnem gradu Gewerkenegg na hribu ob starem mestnem jedru, ki vas bo očaral s svojo baročno poslikavo in čudovito razstavo o idrijskih  čipkah.

IDRIJSKE KRNICE

Le streljaj stran od Idrije se okoli 1000 metrov nad morsko gladino razprostirajo pašniki in gozdički hribovske vasice Idrijske krnice.

Na planoti, kjer je ledenik v ledeni dobi izdolbel veliko dolin (krnic), boste uzrli enega najlepših razgledov, ki jih nudi ta del Slovenije. 

Oči pa si lahko napasete tudi navdušenci botanike, saj je zaradi pestrosti kamnin tu izjemno rastlinstvo.

Življenje tu je bilo zaradi odmaknjenosti od nekdaj težavno. Idrijske Krnice so poznane po oglarjenju, ki se je v teh krajih razvilo predvsem za potrebe kovaštva. Domačini se trudijo za ohranjanje tradicije in vsako leto priredijo etnološko prireditev Oglarski praznik, kjer obiskovalcem približajo delček zgodovine.

VOJSKO

Vojsko je s 1100 metri nadmorske višine najvišje ležeča vas na Primorskem. Kraška planota vas bo hitro navdušila s svojo raznolikostjo.

Narava namreč na vsakem trenutku preseneča s čim novim, v lepem vremenu pa boste očarani nad fantastičnim razgledom na vrhe alpskih gora.

Idrijčani imenujejo Vojskarje tudi Bliskarji, ker naj bi bili prvi, ki so lovili strelo v mehove, rete in koše, da bi zadržali svetlobo. V poletnih mesecih lahko uživamo v razgledu poplesujočih strel, ki na nebu povzročajo prave spektakle.

Vojsko ponuja pristno naravo, goste gozdove in čudovito cvetje. Ne ponuja pa samo prijetnega okoliša za sproščanje in pohode na razgledno točko Hudournik in potoka Gačnik, ampak bo navdušil tudi zgodovinske navdušence, saj se tu skrivajo številni spomeniki iz 2. svetovne vojne. Sprehodite se do Partizanske tiskarne Slovenije, ki je botrovala okupatorju tudi v najtežjih trenutkih mračnega dela zgodovine!

ŠEBRELJE

Čudovita Šebreljska planota se razteza visoko nad dolino Idrijce.

Tik pod planoto je na strmem prepadnem območju jama Divje Babe, kjer je pred več kot 50 000 leti jamski človek izdelal prvo glasbilo na svetu – piščal iz kosti jamskega medveda!

Navdušila vas bo svojevrstna pokrajina s pristno naravo, zgodovinske in kulturne znamenitosti ter raznolika kulinarična ponudba izpod rok prijaznih ljudi.

Sprehodite se do cerkvice sv. Janeza Krstnika, ki stoji na mestu nekdanjega poganskega templja, in se sprostite v izjemnem razgledu!

IZŠTEKAJTE SE Z NAMI!

V društvu Hudournik smo povezali lokalne gostinske in turistične ponudnike, s skupnim ciljem promocije in razvoja mest ter podeželja v Idrijsko-Cerkljanski regiji

Vodi nas želja, da domačim in tujim obiskovalcem približamo lepote, kulinariko, tradicijo in dediščino tega čudovitega dela Slovenije, ki ga zaznamujejo veličastni naravni pojavi. Tako kot se hudournik čarobno in iskrivo preliva skozi doline, v društvu v ospredje postavljamo svežino in mladostno živahnost. V društvu smo aktivni tako »kleni« Idrijčani kot tudi »vnanji«, ki smo se zaljubili v čarobnost in skrivnostnost Idrijsko-Cerkljanske regije, v kotičke z nenavadnimi zgodbami in ljudi s posebnim karakterjem.
 
Izštekajte se iz mestnega vrveža in službe, izštekajte svoj um in se udeležite pristnih dogodivščin z Društvom Hudournik!
 
 

Close Menu