Študenti iz Ljubljane navdušeni nad študijsko turo v Idrijo
Skupinska slika pred Antonijevim rovom

Študenti iz Ljubljane navdušeni nad študijsko turo v Idrijo

V soboto, 25. 5., so bili na celodnevni študijski turi v organizaciji Društva Hudournik študenti in učitelji z izobraževalnega centra ERUDIO. Ker jih je zanimal predvsem vidik urbanega oz. kulturnega turizma, smo tako tudi organizirali celodneven izlet. Udeleženci so bili navdušeni nad Idrijo in razvojem produktov tako v sklopu zavodov kot tudi društev, ki delujejo na področju Idrije.  

Po prihodu v jutranjih urah so si ogledali Mladinski center Idrija, kjer je Matevž Straus iz Društva Idrija 2020 predstavil nastanek Mladinskega centra in razvoj mladinskih pobud v Idriji. Matevž Šlabnik, ravno tako iz Društva Idrija 2020, je predstavil projekt PIRH – Prenova idrijske rudarske hiše, v katerem se je izvedlo izvedbeni načrt prenove izbrane rudarske hiše ter bodoče dejavnosti v okviru projekta. Jure Gantar iz Zavoda Hg Idrija je povedal več o Hg Trailu, ultramaratonski preizkušnji, ki bo v Idriji prvič potekala 24. avgusta. Udeleženci so z zanimanjem prisluhnili tudi Nini Erjavec iz Zavoda za turizem Idrija, ki je predstavila delovanje in smernice Geoparka Idrija. Predstavitve projektov na področju Idrije pa je zaključil Tilen Božič iz Mladinskega centra Idrija, ki je na kratko obrazložil koncept Praznika idrijskih žlikrofov, ki bo letos  potekal 24. avgusta, skupaj z Dnevom KS Idrija ter HG Trailom. 

Po kratki pavzi za kavo in mreženje so se študenti odpravili na voden ogled Idrije z Drejcem Kokošarjem. Ob koncu so si ogledali še rokodelski sejem, ki je istočasno potekal v centru Idrije, ravno tako v organizaciji Društva Hudournik. V Kavarni in slaščičarni Emilija so dobili prigrizek, sestavljen iz dobrot članov društva. Po kratkem premoru so udeleženci odpravili še na doživetje živega srebra. Večina se jih je odpravila v idrijsko podzemlje skozi Antonijev rov, pozornost pa je pritegnila tudi Topilnica Hg, kjer so na vodenem ogledu spoznali, kje se je v preteklosti sploh uporabljalo živo srebro. 

Po ogledih jih je še pričakalo presenečenje – čisto pravi geruš, idrijski alkoholni pelinov napitek. Izlet so zaključili v Gostišču Barbara na čisto pravih idrijskih žlikrofih, ki so še kako teknili po napornem dnevu. Na naše povabilo so se nekateri udeleženci še odpravili na Karavano pivovarjev v Mladinski center Idrija. 

Pri organizaciji izleta se zahvaljujemo Društvu Idrija 2020, Zavodu Hg Idrija, Zavodu za turizem Idrija in Mladinskem centru Idrija, ki so si vzeli čas in predstavili svoje aktivnosti. Hvala pa tudi Centru za upravljanje z dediščino živega srebra, ki je promocijsko udeležencem ponudil v degustacijo idrijsko pijačo geruš.  

Leave a Reply

Close Menu