Popeljali vas bomo na čaroben izlet po okoliških Idrijsko-Cerkljanskih gričih, kjer boste uživali v prečudovitih razgledih, naravnih in kulturnih znamenitosti, zanimivih zgodbah ter dobri domači hrani. Obiskali bomo Idrijske Krnice in Šebrelje, dve neodkriti planoti, ki vas pričakujeta odprtih rok. Na 1000 metrov nadmorski višine bomo spoznali mir hribovitega sveta!

… KJER SE NARAVA STAPLJA S ČLOVEKOM ….

Obiskali bomo planoti Idrijske Krnice in Šebrelje, kjer se lepote narave stapljajo s sledmi človeka, kjer se tradicija in bogata etnologija prepletata z utripom sodobnega in kjer kljub odročnosti Življenje z veliko začetnico – ostaja.

… KJER ZASLIŠITE GLAS IZ DAVNINE …

Obiskali bomo Divje babe, kjer je pred več kot 50.000 leti zazvenela piščal, izdelana iz kosti jamskega medveda. Doživite z nami kraj najstarejšega glasbila na svetu!

… KJER ZADRHTI OKO …

Odpravili se bomo na bližnji grič in opazovali čudovita pogorja okoliških Alp. Občutite trenutek večnosti in povezanosti z naravo na 1000 metrov nadmorske višine!

…  KJER OŽIVLJAJO TRADICIJE PREDNIKOV  … 

Obiskali bomo Hišo zelišč, kjer nam bo simpatična lastnica razkazala nasade zelišč in nam povedala marsikaj o zdravilnih rastlinah. Učno pot bomo tudi tukaj zaključili z degustacijo. Pokusili bomo čaje, žganja in zeliščne prigrizke. 

…  KJER SE DOMAČE DOBROTO ZDRUŽIJO V POPOLNOST … 

Obiskali bomo kmetije na Idrijskih Krnicah z večstoletno tradicijo, si ogledali proizvodnjo sira in okušali izvrstne dobrote. 

Šebrelje so znane po suhomesnatih izdelkih, med katerimi izstopa šebreljski želodec, ki ga bomo imeli možnost poizkusiti na degustaciji lokalnih dobrot.

pridelki-vandranje

Že od 79 € na osebo!

IDRIJSKE KRNICE

Le streljaj stran od Idrije se okoli 1000 metrov nad morsko gladino razprostirajo pašniki in gozdički hribovske vasice Idrijske krnice. Na planoti, kjer je ledenik v ledeni dobi izdolbel veliko dolin (krnic), boste uzrli enega najlepših razgledov, ki jih nudi ta del Slovenije.

Oči pa si lahko napasete tudi navdušenci botanike, saj je zaradi pestrosti kamnin tu izjemno rastlinstvo. Življenje tu je bilo zaradi odmaknjenosti od nekdaj težavno. Idrijske Krnice so poznane po oglarjenju, ki se je v teh krajih razvilo predvsem za potrebe kovaštva. Domačini se trudijo za ohranjanje tradicije in vsako leto priredijo etnološko prireditev Oglarski praznik, kjer obiskovalcem približajo delček zgodovine.

ŠEBRELJE

Čudovita Šebreljska planota se razteza visoko nad dolino Idrijce. Tik pod planoto je na strmem prepadnem območju jama Divje Babe, kjer je pred več kot 50 000 leti jamski človek izdelal prvo glasbilo na svetu – piščal iz kosti jamskega medveda! 

Navdušila vas bo svojevrstna pokrajina s pristno naravo, zgodovinske in kulturne znamenitosti ter raznolika kulinarična ponudba izpod rok prijaznih ljudi.
Sprehodite se do cerkvice sv. Janeza Krstnika, ki stoji na mestu nekdanjega poganskega templja, in se sprostite v izjemnem razgledu!

Ponudba vključuje:

 • prevoz
 • strokovno lokalno vodenje
 • ogled zeliščne hiše in degustacijo
 • ogled sirarne in degustacijo
 • voden ogled Divjih bab
 • večerja in druženje v Šebreljski ispi

CENIK

2-5 oseb: 119 € na osebo
6-16 oseb: 79 € na osebo

Minimalno število oseb: 2
Maksimalno število oseb: 16 (zaradi omejitev pri organizaciji)

 

Program

 • ODHOD IZ IDRIJE ob 8.30
 • PRIHOD V IDRIJSKE KRNICE
  • Obisk Hiše zelišč z ogledom nasada in doživetjem čutne poti skozi zdravilne rastline ter degustacijo zeliščnih dobrot. Možnost nakupa kozmetičnih in zdravilnih izdelkov.
  • Obisk sirarne Pr’Kendu in degustacija domačega sira in ostalih mlečnih izdelkov z ogledom postopka pridelave sira.
  • Odhod proti Šebreljam
 • PRIHOD V ŠEBRELJE
 • Obisk energetskih točk pri cerkvi Sv. Janeza Krsnika, kjer je nekoč stalo pogansko svetišče sonca.
 • Ogled arheološkega parka Divje Babe (najdišče najstarejšega inštrumenta na svetu – neandertalčeve piščali). *
 • Degustacija lokalnih specialitet in druženje v prijetni atmosferi šebreljske »ispe«
 • ODHOD V IDRIJO ob 20.00

Pošljite povpraševanje za izlet

Close Menu